• BIST 8334.94
  • Altın 1629.728
  • Dolar 27.3788
  • Euro 28.9506
  • Kayseri 19 °C
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 20 °C

BAŞKAN ÖZKAYA EKONOMİDEKİ SON GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

BAŞKAN ÖZKAYA EKONOMİDEKİ SON GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ
PANDEMİ, ÇİN, DOĞAL AFETLER, RUSYA – UKRAYNA SAVAŞI EKONOMİYİ DERİNDEN ETKLEDİ.

İŞ İNSANI HAYIRSEVER TURKUAZ YÖNETİM KURULU BAŞKANI ABİDİN ÖZKA,KAYSERİNEWS.COM GENEL YAYIN YÖNETMENİ ALİ BURHAN'A  2022 NASIL GEÇTİ, 2023’TE EKONOMİ NE OLACAK? EKONOMİDEKİ SON GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

Son yıllarda yaşanan pandemi, doğal afetler, Rusya – Ukrayna savaşı ve tüm dünyada artış gösteren enflasyon gibi etkenler, Türkiye ekonomisini de hissedilir ölçüde etkiledi.

Kayseri Sanayi Odası (Kayso) Meclis Başkanı ve Turkuaz Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Özkaya, 2022 yılının önceki yıllara kıyasla fena geçmediğini, 2023 yılında daha istikrarlı bir ekonomi beklediklerini belirterek, her şeye rağmen ülke için çalışmaya ve yatırımlara devam ettiklerini söyledi.

a1-097.jpg

Özkaya, sektör farketmeksizin her firmanın günün koşullarına ayak uydurmak için önümüzdeki süreçte yeni yatırımlarla teknoloji, ürün ve hizmetleri güncel tutması gerektiğini dile getirdi. Daha güzel günlerin geleceğine yürekten inandığını vurgulayan Özkaya, sözlerini şöyle sürdürdü.

 2022 YILI ÖNCEKİ YILLARA KIYASLA FENA GEÇMEDİ

“2022 yılı iş dünyası için olumlu geçti. Şundan dolayı olumlu geçti. Pandemi ile birlikte dünyada tedarik zincirinde bir bozulma oldu. Avrupa, Amerika ve Çin arasında gerilim yaşandı. Bu gerilim neticesinde Türkiye bir lojistik merkez haline geldi. Türkiye, Avrupa’nın en yakın tedarik merkezi oldu. Bunun sebebi ülkemizin yakın oluşu, maliyet avantajı, kaliteli üretim ve üretimde artan çeşitlilik. Avrupa’da bu durum bize avantaj getirdi. Bizim ihracatımız şu anada 220 milyar dolardan 255 milyar dolar sevilerine ulaştı. İhracatımız toplamda %12 civarında arttı. Bu bizim iş dünyasının bir başarısıdır.

ENFLASYONLA İLGİLİ CİDDİ SIKINTILAR OLDU

Uzakdoğu ve Amerika arasındaki gerilimin ve Avrupa’nın Çin’le olan mesafesinden kaynaklanan nakliye maliyetlerindeki aşırılık Türk ekonomisine yaraladı. Enflasyonla ilgili ciddi sıkıntılar oldu, bunu da atlamamak gerekir çünkü bir takım işletmeler çalışamadı. Tabi bu fiyatlar arz talep dengesi. Üretim az olan malın fiyatı artar, çok üretiliyorsa fiyat düşer.

Enflasyonla ilgili şunları söyleyebilirim.

uuuu-076.jpg

Avrupa’da Amerika’da yüzyılda hiç görülmemiş bir enflasyonu onlarda bizim gibi yaşadı. Amerika ve Avrupa’da parasal genişlemeyle enflasyon artırılmaya çalışıldı. % 05’den yüzde 1,5-2 enflasyon yaratmaya çalışan bir Avrupa bir anda %12 enflasyonla karşılandı. Niye bir Ukrayna, Rusya savaşı oldu. Bu savaşın neticesinde enerji fiyatlarından kaynaklı da enflasyonu körükleyen bazı hadiseler oldu.

Şunu vurgulamak istiyorum. Avrupa’da bile yüzde bine yakın enflasyon artışları oldu.

TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ BİRAZ AŞAĞIDA KALDI.

Tabi biz bunları kelimelerle ifade ederken şöyle oluyor. %1 olan enflasyon %8’e çıktı. Hayırdır oradaki yüzde birlik enflasyon % 800 arttı. Bizde de %20’lerden % 150’lere kadar üretici fiyat endeksi arttı. Tüketici fiyat endeksi biraz aşağıda kaldı. Tüketici fiyat endeksi biraz aşağıda kaldı neticede artan fiyat endeksleri bir süre sonra tüketiciye yansımaya başladı.

Ama geldiğimiz noktada Allah’a şükürler olsun. Enflasyon yüksek mi yüksek ama son açıklanan verilerde üretici fiyat endeksiyle tüketici fiyat endeksi arasındaki makas kapandı ve aşağı yönlü kapandı bundan dolayı da önümüzdeki günlerde piyasada bir rahatlama olacak gibi görünüyor. Tabi ki aksi bir durum olmazsa.. Birde Ukrayna Rusya savaşının ve Türkiye ile ilgili gizli ambargonun kaldırılması ekonomiyi biraz rahatlatacak”

a3-111.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39