• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C

"Çekirgeler Türkiye için risk taşıyor”

"Çekirgeler Türkiye için risk taşıyor”
“Bu sürüler günde 40 bin kişiye yetecek gıdayı tüketiyor”

Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler tarafından uyarıların yapıldığı ve sonrasında Türkiye’nin İran sınırına kadar gelen Çöl Çekirgeleri hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Ali Koç, “Çöl çekirgelerinin Türkiye’de barınabilecekleri bir ortam yok ama küresel değişimlerden dolayı önlemlerimizi almak zorundayız” dedi.
Çöl çekirgelerinin çok hızlı üreyebildiklerini ve etrafındaki gıdaları tamamen tüketebildiklerini söyleyen Ali Koç, “Çekirgelerin İran ve Irak’a ulaşmış olmaları Türkiye için az da olsa risk ve problem teşkil ediyor.

Çöl çekirgesinin Türkiye’ye girmesi demek, büyük problem demektir. Gıda fiyatları yükselir. Üretim zaten kısıtlı ve korona yüzünden ithalat da yapamıyoruz. Çok hızlı ürüyor ve bütün ürünleri silip süpürüyorlar. Her türlü bitkisel ürünleri yiyebiliyorlar ve tarım alanlarını tahrip ediyorlar.

Bir çekirge sürüsü, bir günde 40 bin kişiye yetecek gıdayı tüketiyor. Sürülerin milyarlarca çekirgeden oluşuyor söz konusu canlıların günde 150 ila 170 kilometre yol kat edebiliyor. Çekirge istilası Türkiye'ye gelir mi sorusuyla ilgili olarak da Afrika'da ortaya çıkan Türkiye'nin İran ile Irak sınırına kadar yayılan çekirgelerin genellikle bu çekirgelerin geçiş yollarını, yol güzergahlarını takip ettik.

Bu çekirgelerin geçtiği bölgelerde çok ciddi sorunlar meydana getirdiklerini hem geçmiş tarihte hem de günümüzde görüyoruz. Bu çekirgelerin ülkemize gelmesinin zor olduğunu düşünüyorum. Çünkü üremesi için belli şartların oluşması gerekiyor. Bir canlının toplumda yaşamını devam ettirebilmesi ve üremesi için optimum şartların oluşması gerekiyor. Bunlar sıcaklık, yiyecek üretimi ortamının hazırlanması, güvenlik ve yaşamını devam ettirebileceği ortam. Bu ortamlardan en önemlisi de çekirgeler için ısı.

Bunlar soğukkanlı hayvanlar, soğuk olduğu zaman da yaşayamazlar. Sıcakta yaşamaları gerekir. Ülkemizde de bu çekirgelerin gelebileceği bir ortam henüz yok. Fakat küresel ısınma ve iklim değişikliklerini düşünerek tedbirlerimizi almak zorundayız.

Tarım Bakanlığı’nın, Tarım İl Müdürlükleri’ni uyarması ve önlemlerini artırması gerekmekte ve ülkemizde zaten 3 - 4 yılda bir istila yapan yerli çekirge sürüleri var. Genelde İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde zarara neden olmaktadırlar ve ben bu anlamda tedbirli olmakta fayda görüyorum” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39