CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin Kasım 2025 Aylık Bülteni verilerini değerlendirerek, ülkede derinleşen borç krizinin artık “olağan bir ekonomik dalgalanma” değil, milyonları içine alan yapısal bir çöküş haline geldiğini söyledi. Risk Merkezi verilerine göre Kasım 2025’te yalnızca bireysel kredi kartı için finansal sisteme ilk kez giren kişi sayısı 361 bin oldu. Aynı ay ilk kez kredi kartı kullananlar 361 bin kişi, ilk kez KMH (ek hesap) kullananlar 120 bin kişi, ilk kez ihtiyaç kredisi kullananlar 15 bin kişi, ilk kez konut kredisi kullananlar ise 22 bin kişi oldu. Genç tabloya ilişkin, “361 bin kişi bir ayda borçlanmaya başlamış demek, her gün yaklaşık 12 bin yeni insanın ‘geçinemiyorum’ diyerek bankaya gitmesi demektir. Bu kalkınma değil, çaresizliktir” değerlendirmesini yaptı.
“HER AY 120 BİN KİŞİ EK HESABA DÜŞÜYOR”
Aynı bültende, Kasım ayında ilk kez KMH kullanan kişi sayısının 120 bin olduğunu belirten Genç, “Bu, günde 4 bin kişinin maaşı yetmediği için eksi bakiyeye girmesi demektir. Ek hesap artık istisna değil, geçim aracı haline gelmiştir” dedi.
“BU İNSANLAR SİSTEM DIŞINA İYİLEN YURTTAŞLARDIR”
Risk Merkezi’nin grafiğine göre 2025 Kasım itibarıyla, bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen tekil kişi sayısı 1 milyon 182 bin 376 oldu. CHP’li Genç, “Buna göre her 70 yetişkinden 1’inin bankalara borcunu ödeyememesi, günde yaklaşık 39 bin kişinin fiilen ‘aksak borçlu’ statüsünde yaşaması anlamına geliyor. Bu insanlar yalnızca borçlu değil, sistem dışına itilen yurttaşlardır. Kredi alamaz, ev kiralayamaz, iş kuramaz hale geliyorlar” açıklamasını yaptı.
“ADALET SİSTEMİ DEĞİL, BORÇ SİSTEMİ ÇALIŞIYOR”
23 Ocak 2026 itibarıyla açık icra dosyası sayısının 24 milyon 128 bin, son bir yıldaki artışın 1 milyon 857 bin, 23 günde gelen yeni dosya sayısının ise 575 bin olduğunu belirten Genç, “Türkiye’de neredeyse her 3 yurttaşa 1 icra dosyası düşüyor. Adalet sistemi değil, borç sistemi çalışıyor” dedi.
“HERGÜN 4 BİN KİŞİ EKSİ HESABA DÜŞÜYOR”
Aşkın Genç açıklamasını şöyle tamamladı: “Her gün 12 bin kişi ilk kez borçlanıyor, her gün 4 bin kişi eksi hesaba düşüyor, her gün 39 bin kişi borcunu ödeyemiyor. Bu tablo büyüme değil, sosyal çöküştür. Türkiye kredi kartıyla ayakta durmaya çalışan bir ülkeye dönüştürüldü. Bu düzen değişmeden ne enflasyon düşer ne yurttaş nefes alır.”
CHP’li Genç: Türkiye’de neredeyse her 3 yurttaşa 1 icra dosyası düşüyor

TBB Risk Merkezi’nin Kasım 2025 verilerini değerlendiren CHP Milletvekili Genç, “Türkiye’de neredeyse her 3 yurttaşa 1 icra dosyası düşüyor. Adalet sistemi değil, borç sistemi çalışıyor” dedi.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
Yahyalı'da Ekipler Tüm İmkanlarıyla SahadaBAŞKAN ESAT ÖZTÜRK, SELDEN ETKİLENEN MAHALLELERDE İNCELEMELERDE BULUNDU.
Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi Atölyesi Sema Yazar Anadolu Lisesi’nde AçılıyorProje kapsamında Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi Başkanı Süleyman Varol ve yönetim kurulu üyeleri, Melikgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Hacı Kaya ile birlikte Sema Yazar Anadolu Lisesi’ni ziyaret etti.
KAYSERİ KÜLTÜR YOLU GEZİLERİ BAŞLIYOR: BÜYÜKŞEHİR İLE 7 BİN YILLIK TARİH ADIM ADIM KEŞFEDİLECEKGezilere ilişkin detaylı bilgi almak isteyenler ise 0 (352) 222 89 00 numaralı telefondan yetkililere ulaşabilecek.
KOCASİNAN BELEDİYESİ’NDEN LGS MARATONUNA ANLAMLI DESTEKKocasinan Belediyesi, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında sınava giren öğrencileri ve onları büyük bir heyecanla bekleyen ailelerini yalnız bırakmadı.ÖNE ÇIKANLAR
1/20
- 16:11 - Yahyalı'da Ekipler Tüm İmkanlarıyla Sahada
- 16:05 - Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi Atölyesi Sema Yazar Anadolu Lisesi’nde Açılıyor
- 16:00 - KAYSERİ KÜLTÜR YOLU GEZİLERİ BAŞLIYOR: BÜYÜKŞEHİR İLE 7 BİN YILLIK TARİH ADIM ADIM KEŞFEDİLECEK
- 11:18 - Büyükşehir Spor A.Ş. Personeli Yetkinliklerini Artırıyor
- 11:13 - KOCASİNAN BELEDİYESİ’NDEN LGS MARATONUNA ANLAMLI DESTEK
- 11:09 - Yahyalı'da sel nedeniyle kapanan mahalle yolu ulaşıma açıldı
- 11:07 - Kayseri’de Oteller Gurbetçi Sezonuna Hazır
- 10:56 - MELİKGAZİ’NİN YEREL ÜRETİCİYE DESTEK OLDUĞU ÜRETİCİ PAZARI İÇİN KAYITLAR BAŞLIYOR!
- 10:52 - Talas'ta Milli Maç Heyecanı Dev Ekranda Yaşandı
- 10:38 - Yahyalı’da Sağanak Yağış Sele ve Hasara Neden Oldu
- 10:23 - Kayseri’de 17 Yıl Hapisle Aranan D.H.H. Hükümlü Yakalandı
- 10:19 - Yeşilhisar Erdemli Vadisi'nde Sel
- 10:14 - Vali Yardımcısı Şenol Esmer kalp krizinden hayatını kaybetti
- 10:11 - Tren ile Kamyon Çarpıştı: 2 Yaralı
- 10:08 - Yıldırım Düşen Cami Minaresi Zarar Gördü
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0000 000 00 00
Tel : 0000 000 00 00






















