• BIST 7913.76
  • Altın 1864.371
  • Dolar 28.9774
  • Euro 31.2033
  • Kayseri 5 °C
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C

Cumhur İttifakı meclisi kaybeder mi?

Sinan Burhan

AK Parti’de 7 Ekim tarihinde kongre var. Bu süreçle ilgili heyecan devam ediyor. Parti kadrolarında önemli oranda değişim bekleniyor. Cumhurbaşkanımız 14 Mayıs milletvekili seçimlerinde vekil listelerini büyük oranda yeniledi. Bu değişim kabinede de sürdü. Şimdi sıra kongrede. Yeni isimlerle Erdoğan’ın yola devam etmesi bekleniyor. Kabine oluşturulurken mevcut milletvekillerine yer verilmedi.  

Parti MKYK’sı belirlenirken de mümkün olduğu kadar vekil sayısı az tutulacak. Daha çok dışardan isimlerle yola devam edilecek. Bu kongrede tecrübe ve gençlik bir arada tutulacak.  Bugün burada farklı bir konuya değinmek istiyorum. Teknik bilgi vereceğim.  AK Partili önemli bir hukukçu bana şunları söyledi. “TV’lerde yorum yapanlar ya da gazetede yazı yazanlar eksik bilgi ile yazıyorlar. Meclis tüzüğüne vakıf değiller. Bu konuda bilgi sahibi olmaları gerekir” dedi.  

Mecliste İhtisas Komisyonu olarak 19 komisyon var.  Bu komisyonlar şunlar. 

“Adalet Komisyonu”, ““Anayasa Komisyonu”, ““Avrupa Birliği Uyum Komisyonu”, “Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu”, ““Çevre Komisyonu”, “Dışişleri Komisyonu”, “Dijital Mecralar Komisyonu”, “Dilekçe Komisyonu”, “Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu”, “İçişleri Komisyonu”, “İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu”, “Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu”, “Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu”, “Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu”, “Milli Savunma Komisyonu”, “Plan ve Bütçe Komisyonu”, “Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu”, “Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu”, “Tarım Orman ve Köy işleri Komisyonu.  

Bu komisyonlarda Cumhur İttifakı çoğunluktadır. Bu komisyonlardan 3-5 arası Ak Partili vekil istifa ederse komisyonlardaki iktidar çoğunluğu düşüyor. Cumhur İttifakı komisyonlarda çoğunluğu kaybederse meclis ve ülke yönetilemez. 

 Bu konu neden önemli. Yerel seçimler yaklaşırken Ankara, İstanbul, Antalya, Bursa gibi illerden belediye başkanı olmak isteyen vekiller var. Bu vekiller eğer belediye başkanı seçilirse vekillikleri düşecek. O nedenle genel merkez yönetimi milletvekillerinin istifa edip belediye başkanı adayı olmasına sıcak bakmıyor.  

Bu tartışma bakanlık atamaları esnasında da gündeme gelmişti. Bazı bakanların göreve devam etmesinin faydalı olacağı görüşü dillendirilmişti. Cumhurbaşkanımızın da bu konuya sıcak baktığı belirtiliyordu. Ancak meclisteki kritik denge vekillerin bakan olmasına mani oldu.  Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un  bu konuya dikkat çektiği ve milletvekillerinin istifasının böyle bir sonuç doğuracağı düşüncesini Erdoğan ile paylaştığı söylenmişti. 

Bu konuyu biraz araştırdım. Gerçekten de mecliste komisyonlarında hassas bir denge var.  Gelecek ve Saadet Partisinin Grup Kurması Cumhur İttifakının komisyonlardaki sayısını azalttı. 

Mecliste yeni bir grup kurulursa komisyonlardaki vekil sayısı azalacağı için sıkıntılı bir süreç olabilir. Komisyonlar kanun yapıyor, bütçe komisyonlarda görüşülüyor. O nedenle vekillerin istifa edilmesine sıcak bakılmıyor.  

Can Atalay meselesi…  

TİP’ten Hatay vekili olarak seçilen Can Atalay’ın hukuki süreci belirsizliğini koruyor. Bu konuda yargı kararı bekleniyor. 

Ancak şu an için mecliste danışmanları çalışıyor, odası verilmiş ve maaş almayı sürdürüyor. Bu konuda meclis gerekeni yapmış. Konu yargıda… Yargı siyasetten bağımsız karar veriyor. Bu konuda meclisi ya da hükümeti eleştirmek yersiz. 

Bu yazı toplam 123 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39