• BIST 5.114,97
  • Altın 1312.477
  • Dolar 20.9351
  • Euro 22.3169
  • Kayseri 26 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C

DEVELİ'DE EKMEKLERİNİ BATAKLIKTAN KAZANIYORLAR

DEVELİ'DE EKMEKLERİNİ BATAKLIKTAN KAZANIYORLAR
Kayseri’nin Develi ilçesine bağlı Sindelhöyük kasabasında ve Sultan Sazlığı Milli Parkı civarındaki köylerde 150-200 kişi, ekmeğini bataklıkta yetişen kamışları biçerek kazanıyor. Sultan Sazlığı Milli Parkı içerisinde yetişen yıllık otsu bitkilerden ola
Kamış ihracatı yapan Mehmet Tuna, sadece kendi firmalarına önceki yıllarda 380 müstahsilin kamış sattığını ancak son yıllarda işin zorluğu nedeniyle bu işi papan kişi sayısında azalma olduğunu söyledi.
Kamış ve sazlık ürünlerine her geçen gün taleplerin arttığını ve artık yapı sektöründe de strafor yerine yapı malzemesi kamış bloklar kullanıldığını söyleyen Tuna, “Ülkemizde yaygın olarak kullanılan straforun sağlık açısından zararı nedeniyle Hollanda ile Almanya'da yasaklanmasından sonra yeni arayışlar içerisine giren şirketler, ısı yalıtım malzemesi olarak kullanılan kamış plakaları öneriyor” dedi.
Tuna, ısı yalıtımında verim elde edilmesinden dolayı kamışın Avrupa’da yaygın olarak İrlanda, İngiltere, Danimarka, Almanya ve Hollanda'da kullanıldığını belirterek Develi’den yaklaşık 100 TIR kamışın yurt dışına ihraç edildiğini söyledi.
Sazlıkta kendilerine ait bölgelerde Milli Parklar'dan aldıkları izinler sonrasında saz kesimi yaparak ekmeğini kazanan Muammer Köroğlu, eşi ile birlikte sazlıkta çalıştığını söyleyerek, “Çocuklarıma bu işi tavsiye etmem” diye konuştu.
Kasım ayında çalışmalara başladıklarını söyleyen Abdil Yalçın ise yağışlı günlerde ve çok soğuk havalarda suların buz tutması nedeniyle çalışamadıklarını söyledi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39