• BIST 9094.06
  • Altın 2324.811
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.976
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

Dr. İsmail Gökşen'in Geleneksel El Dokuma Sergisi Kayseri'ye Renk Kattı

Dr. İsmail Gökşen'in Geleneksel El Dokuma Sergisi Kayseri'ye Renk Kattı
‘Geleneksel el dokuma Sergisi’nin açılışında konuşan Psikiyatrist Dr. İsmail Gökşen, ‘Hedefimiz, bu serginin, Kayseri’de müzeye dönüşmesidir.'

Mimarsinan anma etkinlikleri çerçevesinde , Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü’nce ‘Geleneksel el dokuma sergisi’ açıldı.  Küratörlüğünü Zahide Şahin’in yaptığı sergide konuşan Dr. İsmail Gökşen “Bu sergi, kadim medeniyetimizin kültürel hizmetidir. Halı, kilim yaşantımızda ekonomik sosyo kültürel olarak önemli yer almaktadır’ dedi.

Sabancı Kültür  sitesinde açılan serginin Kayseri’de müzeye dönüştürülmesini isteyen, böylece el dokumacılığının gelecek kuşaklara aktarılmasını öneren İsmail Gökşen şunları söyledi.

“İnsanlık tarihinin günümüz toplumlarına kazandırdığı en büyük öğreti, sahip oldukları kültür mirasına sahip çıktıkları ölçüde çağı yakaladıkları gerçeğidir. Eğer toplumlar gelişme süreçlerini hızlandırmak istiyorlarsa bu öğretiden önemli ölçüde faydalanmaları gerekmektedir. Biz böyle bir şansa fazlasıyla sahibiz. Dünyada benzeri olmayan bu kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması bir görev olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu koleksiyonun dünya kültür içindeki hak ettiği yeri alacağına inanıyoruz.   En eski, halı Altay Dağları’nın Pazırık Vadisi’ndeki Sycthian Prensi’nin mezarında keşfedilmiştir. “

 

 

Tarihi belgelere göre; Kayseri dokuma tarihçesinin M.Ö. 2000 yıllarına, Hititlere kadar uzandığına dikkat çeken  Dr. İsmail Gökşen, bölgede 18. ve 19. yy.da halı dokumacılığının ön plana çıktığını, Yahyalı, Bünyan, Hacılar, Tomarza, Develi, Pınarbaşı, Avşar kilimleri, İpek, Floş  halıları yurt içi ve yurt dışında ün yaptığını belirterek , şöyle konuştu. .

“Serginin amaca; sosyal sorumluluğun ‘insani, milli boyutu’nun hikayesidir. İnsani boyut ile 20 sene önce ekonomik kriz sırasında halı kilim esnafı ile alışveriş yaparak, onlara moral vermek. Milli boyut: Bu halı ve kilimlerin yurt dışına kaçırılmasına engel olmak ve ülkemizde kalmasını sağlamak . Zili, cicim artık dokunmuyor. Nesli tükeniyor. Yeniden canlandırmak. Kültür hazinemizin, çocuklarımıza ve gençlerimize aktarılmasını sağlamak. İlimizde el dokuma müzesi yoktur. Bu vesile ile ilgililerin dikkatini çekmek. Dilerim, bu serginin Kayseri’de el dokumacılığı müzesine vesile olması ve dönüşmesidir. Serginin açılmasında yardım ve desteği için Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış’a, Küratör Zahide Şahin’e, halı ve kimlerin korunması, bakımı bozulmadan muhafazasını sağlayan sevgili eşim Mualla’ya teşekkür ediyorum. “

iiii.jpg

iii-001.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39