Avukat Mücahit Küçük, Yargıtay tarafından verilen kararla kredi borcunu ödeyemeyen emeklilerin maaşlarının haczedilemeyeceğini söyleyerek, “Emekliler kredi çekerken imzaladıkları sözleşmelere dikkat etmeli” dedi.
Kredi çekerken verilen muvakafakatnamelerin Yargıtay’ın kararı ile geçersiz sayıldığını söyleyen Avukat Mücahit Küçük, “Öncelikle şunu söyleyelim; bankalar kredi çekimi esnasında vatandaşlara imzalattıkları evraklarla örneğin emekli maaşının kendi maaşının yattığı bankadan kullanılması durumunda bloke konulabileceğini ve borç taksitlerinin oradan alınabileceğine yönelik muvafakatname alıyorlardı ve sözleşmeler yapıyorlardı. Fakat Yargıtay son kararında bu yapılan işlemin hukuka aykırı olduğuna ve emekli maaşının haczedilemezliğini belirterek bu işlemlerin geçersiz olduğuna hükmetti en son kararında. Uygulamada bankalar kredi sözleşmesi esnasında binlerce kağıdın arasından da bu muvafakatnameyi iliştirerek emeklilerin maaşlarına doğrudan, emeklinin hesabına bile yatırmadan bloke koyarak kredinin taksitlerini tahsil etmeye çalışıyorlardı. Mevcut durumda artık bu muvafakatnameler geçersiz olduğu için hacizden sonra almak gerekiyor. Normalde emekli maaşları gerek 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu’na göre haczedilemiyor ve gerekse de İcra İflas Kanunu madde 82’ye göre haczedilemeyeceği düzenlenmiştir. Hatta İcra İflas Kanunu madde 83’de de diyor ki; bu haczedilemeyecek malların haciz edilmesine yönelik verilen muvafakatler yani haczedilmekten feragat da geçersiz olacağından bu uygulamada yanlış anlaşılmış, herhangi bir icra takibi olmadan da feragat geçerli olarak bankalar yapıyordu. Fakat artık böyle bir durum kalmadı. Emekliler maaşlarını herhangi bir kesintiye uğratmadan kredi kullanabilirler. Bankanın aleyhinde bir takip başlatması durumunda eğer emeklinin haciz işleminde emeklinin muvafakati varsa o halde emekli maaşına haciz konulabilir” dedi.
Küçük, emeklilerin kredi çekme aşamasında sözleşmelere dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek, “Şu an için geldiğimiz aşamada bankalar bu sebepten emeklilere kredi vermekten kaçınıyor. O yüzden emeklilerin kredi çekerken dikkat etmelerini söylemek gerekiyor. Emekliler imzalamış oldukları sözleşmelerin en azından başlıklarına yani neye muvafakat verdiklerine, imzalamış oldukları borcun niteliğine dikkat etmeleri bu aşamada önemli. O yüzden vermiş oldukları muvafakatnameler geçersiz olsa da ilerideki günlerde hukuki süreç başladığı zaman bunu ispat yükünde mağduriyet yaşayabilirler. O yüzden bu imzalama sürecinde dikkat etmeleri gerekiyor. Vatandaşlardan Emeklilikte Yaşa Takılanlar kapsamında emekli olmuş ama hem emekli maaşının yetmediği için hem de kendi isteği doğrultusunda çalışıyor. Hem emekli maaşı hem de çalıştığı yerden ücret alınması durumunda da İcra İflas Kanunu’nda maaşların sadece 1/4 ‘üne haciz konulabileceği düzenlenmiştir. Böyle bir durumda dahi emekli maaşı haczedilemeyecek, sadece çalışarak almış olduğu ücretin 1/4'ü haczedilebilecek durumdadır” ifadelerini kullandı.
Emekli maaşına haciz yok

“Emekliler kredi çekerken imzaladıkları sözleşmelere dikkat etmeli”
Etiketler: Emekli maaşına haciz yok
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
ERKİLET BÖLGESİNE SAĞLIK OCAĞI YAPILIYORKayseri’nin Kocasinan ilçesine bağlı Ertuğrul Gazi Mahallesi, sağlık ve eğitim alanında iki yeni yatırıma daha kavuşacak.
Murat Kelek’ten Ömer Gülsoy’a Tam DestekBüyük Birlik Partisi’nin önceki dönem Kayseri İl Başkanı ve MKYK Üyesi Murat Kelek, Ekim ayında yapılması planlanan Kayseri Ticaret Odası seçimlerinde Başkan Adayı Ömer Gülsoy’a destek verdi.
KAYSERİLİ İŞ İNSANI ALAADDİN ÇAĞLIKÖSE AK PARTİ SAFLARINDAAK PARTİ KAYSERİ İL BAŞKANI HÜSEYİN OKANDAN DUYURDU.
Suriçi Cami-i Kebir Projesi’nde ilk etap tamamlandıKayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Suriçi Cami-i Kebir Kentsel Dönüşüm Projesi’nde ilk etap tamamlandı.ÖNE ÇIKANLAR
1/20
- 16:16 - ERKİLET BÖLGESİNE SAĞLIK OCAĞI YAPILIYOR
- 15:53 - Murat Kelek’ten Ömer Gülsoy’a Tam Destek
- 15:41 - KAYSERİLİ İŞ İNSANI ALAADDİN ÇAĞLIKÖSE AK PARTİ SAFLARINDA
- 12:49 - Suriçi Cami-i Kebir Projesi’nde ilk etap tamamlandı
- 12:45 - TALAS’TA YILDIZLARIN ALTINDA “EREN” İZLENDİ
- 12:39 - BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR: “FUAR38 İLE KAYSERİ’NİN GÖNLÜNDE İZ BIRAKAN BİR HAFTA SONU YAŞADIK”
- 12:29 - Yahyalı’dan Hafızlık Eğitiminde Örnek Model
- 12:24 - Kırtasiye ve beslenme desteği başvurularında son gün
- 12:20 - Kayseri’de otelde kadın cinayeti şüphesi: 5’inci kattan atıldığı iddia edildi
- 12:16 - Adal Grup Melikgazi’ye 16 derslikli yeni ilkokul kazandırılıyor
- 23:33 - Sivasspor Teknik Direktörü İsmet Taşdemir: İki tane çok basit gol yedik
- 23:15 - Kayserispor Teknik Direktörü Atila Gerin: İnşallah üstüne koya koya devam edeceğiz
- 22:59 - Kayserispor Asbaşkanı Koç: Gelecek haftalarda daha güzel başarıları Kayseri'ye yaşatmaya çalışacağız
- 22:44 - BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ'TAN KAPALI KALE'YE TEŞEKKÜR
- 22:28 - Kayserispor-Sivasspor: 2-0
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0000 000 00 00
Tel : 0000 000 00 00


















