• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • Kayseri 3 °C
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C

GÜNEŞ: ZİRAAT ODALARI KALKTI DİYENLERE TEPKİ GÖSTERDİ

GÜNEŞ: ZİRAAT ODALARI KALKTI DİYENLERE TEPKİ GÖSTERDİ
BAŞKAN GÜNEŞ 2022 YILINI DEĞERLENDİRDİ VE 2023 BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI.

"ZİRAAT ODALARI KALKTI DİYENLERE SERT TEPKİ GÖSTERDİ"

"BİZİM ÖYLE ŞAŞALI MAKAM ODALARIMIZ  MAKAM ARABALARIMIZ YOK"

"ÇİFTÇİLERE ÜYELİK KAYDI UYARISI “YAPTIRMAYAN DESTEKLERDEN YARARLANAMIYOR”

"BUĞDAY, ARPA, AYÇİÇEĞİ VE NOHUTUN FİYATLARI  GEÇEN YILA GÖRE İYİ AÇIKLANDI"

"DAMIZLIK HAYVANLARIN KESİLMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN MUTLAKA ÇALIŞMA YAPILMALI"

"TARIM SİGORTASINI  ÇİFTÇİLERİN MUTLAKA YAPTIRMASI GEREKİR"

"DELEGE SEÇİMLERİNİ 80 MAHALLEMİZDE  YAPTIK,ÇOK ŞÜKÜR HİÇBİR SIKINTI YAŞAMADIK"

Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, Tarım

sektörünün 2022 yılını değerlendirdi 2023 yılı beklentilerini açıkladı.

2022 yılının  çiftçiler için olumlu geçtiğini belirten Güneş, Ziraat Odaları Üye Kayıt Yönetmeliği' anımsatarak, çiftçilerin üyeliklerinin güncellenmesi istendi. Aksi takdirde üyeliklerin yılda bir güncellenmemesi durumunda, üyeliklerin pasif üyeliğe geçeceği ve pasif üyeliğe geçen çiftçilerin ise çiftçilik belgesi alamayacağını söyledi.  

Kayseri News Haber Genel Koordinatörü Ali Burhan'ın Sorularını Yanıtlayan Güneş şunları söyledi;

kadir-2.jpg

 

ZİRAAT ODALARI KALKTI DİYENLERE SERT TEPKİ GÖSTERDİ.

"BİZİM ÖYLE ŞAŞALI MAKAM ODALARIMIZ MAKAM ARABALARIMIZ YOK"

“Bazı kurumlar bazı kişiler ziraat odasına gitmenize gerek yok e- devletten işlemlerinizi yapabilirsiniz diye dedi kodu çıkarttı.

Tarım bakanı ile konuyu  görüştüm. Şimdi eğer çiftçi destek alacaksa ziraat odasındaki kayıtlarının kesinlikle güncel olması gerekir.

Birileri gitmenize gerek yok Ziraat odaları kalktı diyor hayır kardeşim ziraat odası kalkmadı yerinde duruyor.

Kayseri Ziraat Odası ilimizin en büyük  sivil toplum kuruluşu. Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşu da ziraat odalarıdır. Bizim öyle şaşalı makam odalarımız, makam arabalarımız yok. Çoğu ziraat odası ne iş yapar diyorlar da  ziraat odası çok iş yapıyor. Kanunla kurulmuş bir sivil toplum örgütü. Eğer buraya üye değilseniz kesinlikle devletten destek alamazsınız.

Burada üyelik güncel değilse o zaman üyelik pasif duruma geçiyor. Bizde pasif üyeleri il müdürlüğüne göndereceğiz. Bunlar artık bizim üyemiz değil bunların artık destek almaması gerekir diye göndereceğiz. Vatandaş şunu iyi bilsin! Ziraat odası yerinde duruyor, ziraat odası işlemleri yapıyor. Biz e- devletten işini yaptıran hiç kimseye karşı değiliz ama ziraat odasındaki üyeliklerini kesinlikle güncellemesi gerekiyor”.

 

BUĞDAY AYÇİÇEĞİ VE NOHUT GEÇEN YILA GÖRE İYİ FİYATLARI AÇIKLANDI.

2022 yılı çiftçiler için olumlu geçti. Düşük maliyetli gübre ve mazot aldık.

Buğday,  ayçiçeği ve Nohut’un  geçen yıla göre fiyatları iyi  açıklandı.

Cumhurbaşkanımız buğday fiyatlarını güzel açıkladı. Üstüne de buğday da  bin lira,  arpa da 500 destek verildi onları da aldık. Yağışlar da  güzel oldu.   

 

kadir1.jpg

2022 yılı çiftçilerimiz açısından iyi bir yıl olduğunu söyleyebiliriz ancak  2022 yılının sonuna doğru gübre fiyatları mazot fiyatları anormal derecede yükseldi. Buda  tabi üretimi etkiledi. İstediğimiz kadar rahat bir üretim yapamıyoruz. Bizim istediğimiz fiyatların makul seviyelere çekilmesi çünkü üretirken maliyetler ne kadar yükselirse üretim o kadar zor yapılır.

Dünyada bir üretim krizi var. Sayın cumhurbaşkanımız bunu defalarca söylüyor. Ukrayna Rusya savaşı gıda sektörünü etkiledi. Gıda sektörü savunma sanayi kadar önemli. Çiftçilerimizin beklentileri mazot ve gübre fiyatlarının makul sevilere kadar çekilmesi.

Üreticinin de kıymeti bilinmeli. Gerekli destekler verilmeli,  ödemeler zamanında yapılmalı. Girdi maliyetleri düşürülmeli. Bizim isteklerimiz bu yönde. Kayseri sanayi şehir olarak anılsa da tarım alanında da önemli üretimler yapılıyor. Türkiye sıralamasında 14.ncü sıradayız. Kayseri’de hatırı sayılır üretim yapılıyor. Nohut,  ay çekirdeği,  aspir kabak çekirdeği,  balıkçılık,   tavukçuluk  ve bir çok tarım üretimi yapılıyor.

 

DAMIZLIK HAYVANLARIN KESİLMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN MUTLAKA ÇALIŞMA YAPILMALI

Küçükbaş büyükbaş hayvancılık yapılıyor. Yem fiyatlarının pahalı olmasından dolayı, damızlık hayvanların kesilmesini önlemek için mutlaka çalışma yapılmalı. Anası olmayanın danası olmaz. Onun için damızlık hayvanları lütfen kestirmeyelim elimizden geldiği kadar korumaya üretmeye çalışalım.

Tarım bakanına bu konuları ilettik. Örneğin ton başına 100 lira prim veriyor 147 lira vergi ödüyoruz. Alınan primin bir faydası olmuyor. Tamamen vergiye gidiyor 47 lira da fazla ödüyoruz. Tarım bakana  200 liraya çıkarılması gerektiğini söyledim. İnşallah düzelir.  

 

TARIM SİGORTASINI  ÇİFTÇİLERİN MUTLAKA YAPTIRMASI GEREKİR.

Eğer indirimli kredilerden faydalanacaksa sigortanın mutlaka yaptırılması gerekir. Zamanı da geldi. Kuraklık dolu yangın ve doğal afetlerle ilgili sigortanın yaptırılması gerekir çünkü afet durumunda devletin sunduğu imkanlardan yararlanamaz. Ne güzel uygulama çiftçilerin mutlaka yaptırması gerekir. Kayseri bu konuda Türkiye de birinci iliz.

TABİ Kİ BEKLENTİLERİMİZ VAR GELECEK SENE FİYATLAR NE OLACAK.

Bunları yetkili mercilerle istişare ediyoruz. Eğer bize bir şey sorulursa ki sorulması lazım, Ankara da ki bürokratlara bırakılırsa çiftçi yanar.

Bizlerden sormaları lazım. Biz dedik ki 7 bin lira altında buğday fiyatları açıklanırsa çiftçi kar edemez. Çok şükür beklentilerimiz karşılandı. TMO hububat depolarını doldurdu. Eğer devlet olursa işin içerisinde çiftçi zarar etmez. Eğer ofis almasaydı buğday 5 liraya alınırdı. Ama ofis devreye girince hiç kimse alamadı devlet aldı.

Bu uygulamanın devam etmesini istiyoruz. Tüccarın eline bırakılırsa ürünleri bedavaya almak ister. Çiftçi uygulamadan çok memnun böyle devam etmeli.

DELEGE SEÇİMLERİNİ 80 MAHALLEMİZDE  YAPTIK, ÇOK ŞÜKÜR HİÇBİR SIKINTI YAŞAMADIK .

Delege seçimleri çiftçilerimize mahallelerimize hayırlı olsun. Günü geldiğinde seçimimizi yapacağız. Vatandaş kimi tercih ederse başkan o olur.

Bize devam derlerse hizmete devam ederiz. Etme derlerse biz delegelerin çiftçilerin hizmetkarıyız  onlar için çalıştık çalışmaya da devam ederiz. İnşallah Kocasinan’a hayırlı olur”.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39