Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay Develi Bölgesindeki Pancar ekicilerinden gelen yoğun talep üzerine Pancar ekicisi çiftçilerin ektiği ayçiçeğinin pazarlamasında ve satışında destek sağlanabileceğini açıkladı.
Kayseri Pancar Kooperatifi ve Kayseri şeker Fabrikası Yönetim kurulu üyeleri ve diğer yöneticiler Tohum,çapa ve sulama dönemlerinde sürekli ziyaret ettikleri Pancar ekicilerinin ziyaretlerine Şeker sofrası adı altında 12 bölgede iftar sofralarında çiftçiler ve yakınları ile Ramazan ayında da devam ettiler.
Develi Bölgesi ziyaretlerinde Kopçu ve Kocahacılı Köylerinde çiftçiler ve muhtarlarla görüşen heyet Zile kasabasında 600 kişilik toplu iftar programı sonrası geleneksel hale gelen İftar sonrası çat kapı çiftçi ziyaretlerinde Sindelhöyük kasabası Sulama Kooperatifi Başkanı Ziya Aşık’ın evinde Sindelhöyük Pancar ekicileri ile bir araya gelerek hasbihal ettiler.
Kocahacılı Köyündeki pancar ekicileri sadece kendi köylerinde Beş bin dekar ayçiçeği ekimi yapıldığını beliterek hasat döneminde karşılaştıkları sorunları dile getirerek Pancar Kooperatifimiz münavebe zamanında da ekilen ürünlerimizin satışı konusunda bize yardımcı olmasını bekliyoruz dediler.
Kopçu köyünde de Pancar ekicileri ve Köy Muhtarı Şaban Özkan tahıldan gerekli desteği göremediklerini ve yalnız pancar da umutları kaldığını belirterek Köyde son yıllarda pancar ekimine karşı meylin arttığını ve hatta köyün pancar ekimi nedeniyle göç almaya başladığını belirttiler.
Başkan Akay; Biz pancarda zaten elimizden geleni gerektiği kadar yapıyoruz. Pancar ekicilerimizden gelen yoğun talep üzerine bundan sonra yönetim olarak şöyle bir karar verdik. Çiftçimizin münavebeli ekim dönemlerinde diğer ürünlerinde de biz onların yanında yer alacağız. Diğer ürünlerinin de yok pahasına satılmasına karşı çıkacağız.Gerekirse Kayseri Şeker Fabrikası, Kayseri Pancar ekicileri Kooperatifi çiftçinin ürününü alma konusunda piyasaya girecek.Şu an için ağırlıklı olarak yemişlik ay çekirdeği üzerinde durmayı düşünüyoruz. Arkadaşlarımız Yönetim Kurulu üyelerimiz Kooperatif Müdürümüz genel Müdürümüz hepsi bu konuda çalışmalar yapıyorlar.Amacımız çiftçinin hakkının başkalarına geçmemesi çiftçinin hak ettiğini kazanmasıdır dedi.
Başkan Akay ayrıca Çiftçilerin köylerindeki ziyaretler hem yeni fikirlerin çıkmasına vesile olduğunu, hem de çiftçinin sorununu yerinde tespit edip yerinde çözüm bulunmasına katkı sağlandığını açıkladı.
Kopçu Köyü şairlerinden Mustafa Fidan’ın babası tarafından Şeker pancarı için yazılan ve Köy kahvesinde ziyaretçiler okunan
Yap nadası gübreyi at mahsulünde başlar
hayat yardım ederse tabiat neşesi artar
çiftçinin Mahsül deyince pancarı unutma
büyüktür karı ekenler görmez zararı
gelir kaynağı çiftçinin şiir de ziyaretlere ayrı bir renk kattı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.