• BIST 12433.5
    • Altın 6811.86
    • Dolar 44.5989
    • Euro 52.3513

      Mücadele Etmeden Ayakta Kalmak Mümkün Değil

      Mücadele Etmeden Ayakta Kalmak Mümkün Değil
      Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, şeker sektörünün son yıllarda ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

      Şeker sektörünün alarm verdiğine dikkat çeken Başkan Akay, başta şeker fiyatında istikrarın sağlanması olmak üzere kimyasal tatlandırıcılar ve nişasta bazlı şekerin sınırlandırılması, kayıt dışı üretim ve denetimsizliğin önüne geçilmesi finansal ve girdi maliyetlerinin düşürülmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

      Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay AGRO TV ekranlarından canlı yayınlanan Taner Öztürk’ün sunduğu AGRO Günaydın programında şeker pancarı tarımı ve şeker sektörüne ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

      605512564-890078036876447-9053089138782612365-n.jpg

      Şeker sektörünün son yıllarda ciddi sorunlarla mücadele ettiğini ifade eden Başkan Akay; ‘Şeker pancarı Türkiye için stratejik ve önemli bir ürün şeker sektör şuan kritik bir nokta da ve gerekli adımlar atılmazsa, hem tarım, hem de çiftçi ciddi zarar görebilir ancak doğru politikalar ve yeniliklerle sektörün önü açılabilir’ dedi.

      Mücadele Etmeden Ayakta Kalmak Mümkün Değil

      Başkan Akay, sektörün artık sürekli bir mücadele gerektirdiğini ifade ederek, çiftçilerin hem bugünü hem de geleceği için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. Şeker sektörünün temelinde çiftçi olduğunu hatırlatan Akay, tüm çalışmaların üretici odaklı yürütüldüğünü dile getirdi.

      Maliyetler Artıyor, Fiyatlar Geride Kalıyor

      Gübre, mazot ve diğer tarımsal girdilerdeki artışın üreticiyi zorladığını belirten Akay, şeker fiyatlarının maliyetlerin altında kaldığına dikkat çekti. Ortalama maliyetin kilogram başına 47 TL’yi aştığını ifade eden Akay, satış fiyatlarının 30–35 TL seviyelerinde kalmasının sektör için sürdürülemez olduğunu söyledi.

      Tatlandırıcılar ve Kayıt Dışı Üretim Uyarısı

      Kimyasal tatlandırıcılar ve nişasta bazlı şekerin pancar şekerine ciddi zarar verdiğini belirten Akay, denetimsizlik nedeniyle haksız rekabet oluştuğunu ifade etti. Ayrıca kota dışı üretimlerin de sektörde dengesizlik yarattığını vurguladı.

      Çözüm İçin Somut Adımlar Şart

      Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı: Girdi maliyetleri düşürülmeli, fiyat istikrarı sağlanmalı, tatlandırıcı kullanımı sınırlandırılmalı ve sıkı denetlenmeli, modern sulama ve verimlilik teknikleri yaygınlaştırılmalı, yerli tohum ve Ar-Ge çalışmaları artırılmalı.

      • Yorumlar 0
      Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
      Diğer Haberler
      Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
      Tel : 0000 000 00 00