• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • Kayseri 7 °C
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 8 °C

Ortopedi uzmanı Altuner: Kasları ısıtmadan spor yapmak kırık oluşmasına neden olabilir

Ortopedi uzmanı Altuner: Kasları ısıtmadan spor yapmak kırık oluşmasına neden olabilir
Özel Dünyam hastanesi Ortopedi uzmanı Mustafa Altuner: Kasları ısıtmadan spor yapmak kırık oluşmasına neden olabilir.

Özel Dünyam Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Altuner, ısınan havalarda insanların hareketli döneme geçerken dikkat etmeleri gereken konularla ilgili bilgi verdi.

Altuner, kasları ısıtmadan aktivite yapmanın kırıklara sebep olacağını belirterek, “Ağrının hareket ağrısı mı istirahat ağrısı mı olduğuna dikkat edilmeli” dedi.


Günlük yaşantıdaki hareketsizlikten hareketli döneme geçerken dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Dr. Mustafa Altuner, “Ortopedi genel olarak kas iskelet sistemi ile ilgilendiği için servikal bölgeden başlayıp, omurga, kalça, diz, ayaklardaki durumlarla ilgilenen bir bilim dalıdır. Kovid döneminde insanlar evde çok aktiviteleri olmadığı için kilo aldılar. Birde kasları atrofiye uğramış olabilir, yağlanmış veya zayıflamış olabilir.

Hareketli döneme geçildiğinde de kemikten daha çok kas ve sinir dokuları zedelenebilir. Bunun için günlük yaşantımızda geçiş dönemlerinde biraz daha dikkat etmemiz gerekiyor. Bel ağrısı insan yaşamının değişik dönemlerinde değişik klinik belirtiler verilebilir.

Çocuk çağı, erişkin yaşı ve ile yaş dönemleri farklı olur. Çocukluk çağlarında daha çok kalıtsal hastalıklar, olduğu orta yaş grubunda daha çok aktif için spor yaralanmaları, günlük yaşamdaki inşaat işleri veya ağır işlerde çalıştıkları için kas iskelet sistemi daha ön plandadır. İleri yaştakilerde de kireçleme dediğimiz hastalıklar ön planda olmaktadır. Bunların da kendi içerilerindeki ağrıları ve klinik belirtileri farklıdır” dedi.


Altuner, hareket ağrısını ve istirahat ağrısının ayırt edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Bizim burada dikkat etmemiz gereken şey ağrının hareket ağrısı mı? İstirahat ağrısı mı? Buna dikkat etmemiz gerekiyor. İstirahat ağrıları çok önemli çünkü gece bizi rahatsız eden ve uykumuzu kaçıran ağrılardır. Bizimde bu tarz ağrılara daha çok dikkat etmemiz ve daha ciddiye almamız gerekir.

Bunlarda altta yatan bir tümöral oluşumdan enfeksiyona kadar çıkabilir. Ancak gece değil de gündüz normal hareketli dönemimiz de ağrı olduğunda bunlar daha çok mekanik bir ağrıdır. Spor aktivitelerinden önce kasları güçlendirmek için egzersizler yapmak lazım. Isınmadan zayıf adaleler ile spor faaliyetlerine geçtiğimizde çok ağrılı bir dönem geçirebiliriz hatta kırıklarla karşılaşabiliriz. Çünkü kas dokusu aynı zamanda kemik dokumuzu koruyan bir organdır. Bu nedenle kaslarımızı güçlendirmemiz gerekir. Ayrıca sigara beldeki kas, tendon ve diskin dolaşımını önemli derecede etkiliyor. Sigara içenler, obez olanların çok dikkatli olması ve ani hareketlerden kaçması lazım” ifadelerini kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39