• BIST 8718.11
  • Altın 2242.741
  • Dolar 32.3254
  • Euro 35.1547
  • Kayseri 3 °C
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C

SEKTÖRÜN LİDERİ KAYSERİ ŞEKER’DE “HEDEF KIZIL ELMA”

SEKTÖRÜN LİDERİ KAYSERİ ŞEKER’DE “HEDEF KIZIL ELMA”
KAYSERİ PANCAR EKİCİLERİ KOOPERATİFİ MALİ GENEL KURULUNA DOĞRU.

BAŞKAN HÜSEYİN AKAY’DAN KAYSERİNEWSCOM'A ÖZEL AÇIKALAMAR.

“ETRAFLARINDA GERÇEKTEN BİR  ÇİFTÇİ GRUBU  OLMADIĞINI GÖRÜYORUM”

“EYLÜL AYI İÇERİSİNDE CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK PANCAR FİYATI AÇIKLANACAK “

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi  69. Mali Genel Kurul toplantısı  31 Ağustos Çarşamba günü saat 10.00’da Kayseri Kadir Has Stadyumunda yapılacak.

Genel kurul öncesi Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay,  Kayseri News Haber Genel Koordinatörü Ali Burhan'ın Sorularını Yanıtladı.

a2-181.jpg

Çiftçilere Önemli Mesajlar Veren Akay Çok Çarpıcı Açıklamalarda Bulundu.

İşte o açıklamalar.

SÜREKLİ SAHADASINIZ ÇİFTÇİLERLE BULUŞMALARINIZ NASIL GEÇİYOR?

Pandemi sonrası çiftçilerimizle buluşmayı özlemiştik. Tarlalarda ekim faaliyetlerine katılarak onlarla hasbihal ettik. Onların ne istediklerin bilen bir yönetimimiz var. Geçmiş tecrübelerimizle burasının bir çifti kuruluşu olduğunu hiçbir zaman unutmadık. Çiftçilerimizin görüşlerini almadan başarılı  olmamız mümkün değil onlar bizim başımızın tacıdır.

Onlarsız başarılı olmanız  mümkün değil çünkü üreten sahada olan çiftçilerimizdir. Kayseri Şeker’in  tarihi başarısı  çiftçilerimizle olan diyaloğumuzdan  kaynaklanıyor. Biz çiftçi meclisinde oluşturmuştuk.

Orada fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bu doğru bir yönetim anlayışı,  bundan bizde mutlu oluyoruz çiftçilerimiz de mutlu oluyor. Bunu inşallah böyle sürdüreceğiz buda bize daha büyük başarılar getirecek.

TURHAL ŞEKER’İN BORÇU BİTTİ Mİ HEDEFLERİNİZ NELERDİR?

Turhal Şeker’in borcu bitti.2018 yılında özelleştirme idaresinden şeker fabrikası alan tek kooperatif kuruluşuyuz. Şeker fiyatlarının artmasından kaynaklanan sıkıntılar Turhal’la beraber katlanarak karşımıza çıktı  ama bu sıkıntıları aşmasını bildik. 7 Haziran 2022 tarihinde son taksiti  ödedik ve 8 Haziran da Turhal’da güzel bir törenle bunu kutladık.

Hem almak hem de borucunu ödemek kolay kolay her babayiğidin harcı değil. Cenabı Allah bize bunu nasip etti şükrediyoruz. Şeker Fabrikası iddialı bir kuruluş. Yerinde sayması geriye gitmesi anlamına gelir onun için biz yerinde saydırmayacağız.

Yeni yatırımlar planlıyoruz. Kayseri Şeker olarak dördüncü şeker fabrikasını almak  ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak  en büyük hedeflerimiz arasında diyebilirim. Buna biz Kızıl Elma diyoruz yöneticilerimiz ve çiftçilerimiz konsantre olmuş durumdalar. Şeker fabrikaları yeniden özelleştirilecek olursa Kayseri Şeker dördüncü fabrikasını alacak ve bünyesine katacak. Bu iş yapıldı başarıldı bundan sonra daha büyük başarılar gelecek.

Hem alınmasının hem de ödenmesinin üzerine vurgu yaptım. Çünkü Kayseri Şeker ikinci fabrikasını Boğazlıyan Şeker  Fabrikasını yapmıştı borcunun yarısından fazlasını yine bizim yönetime ödemek nasip oldu.

Boğazlıyan Şeker Fabrikası 126 milyon Euro’ya  ihale edilip 252 milyon Euro’ya mal edilmiş bir fabrika. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum ihale edilen rakamla yapılan rakam arasındaki farkın çiftçilerimiz zaten farkında. Bu çiftçinin parasıyla yapıldı çiftçinin parasıyla da ödendi.

Onu da ödemek bize kısmet oldu çünkü 2011 yılında batmış iflas etmiş bir Kayseri Şeker fabrikası vardı. Tekrar ayağa kaldırmak o motivasyonu sağlamak biriken borçları ödemek kolay iş değil bu başarıldı hem Boğazlıyan hem de Turhal’ın   borçları ödendi kapatıldı Allah’a şükür inşallah darısı dördüncü fabrikaya diyorum.

 a3-085.jpg

ÇİFTÇİLERE ARTAN  MALİYETLER KONUSUNDA BİR DESTEĞİNİZ OLACAK MI?

Çiftçilerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Geçtiğimiz aralık ve ocak ayında tavrımızı ortaya koyduk. Artan maliyetler karşısında şeker taban fiyatlarını tarihinde ilk defa biz belirledik.

Çünkü çiftçi artan fiyatlar nedeniyle üretim yapamaz duruma gelmişti. Çiftçimizi   böyle bir durumda bırakmak uygun değildi. Onun içinde aralık ve ocak ayında fiyat artışları yaparak avans fiyatları belirledik şimdi o zamandan bu zamana fiyatlar artıyor. O dönem bunun yapılması çok önemliydi çünkü çiftçi üretimden uzaklaşmıştı.

Bizim avans fiyatlarını bin liraya çıkarmamız sonucunda çiftçiler Türkiye de yeniden pancar ekmeye başladılar. Biz yine desteklerimizi sürdüreceğiz pancar sökülmeye başlamadan eylül ayı içerisinde pancarla  ilgili yeni bir maliyet çalışması yapıp buna uygun çiftçilerimizi kar ettirecek ve Türkiye ye örnek olacak bir fiyat tespiti yapacağız ve  bu fiyatı inşallah uygulayacağız.

Çiftçilerimiz müsterih olsun Kayseri Şeker sektörün lideri her konuda olduğu gibi bu konuda da öncülük yapacak.

ENERJİ GİDERLERİNDEKİ ARTIŞLAR ÜRETİMİ ETKİLİYOR MU?

Evet enerji giderlerinde artışları yaşanıyor. Biz geçen sene enerji gideri olarak toplamda 170 milyon lira bir maliyete katlanmıştık. Bu sene bu maliyetin en az 500 milyon ve üzerinde olmasını bekliyoruz. bu ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle kullanılan kömürle ilgili sorunlarımız var. TK ile alım sözleşmesi yapılmıştı ama temini konusunda maalesef istediğimiz gelişme sağlanamadı. Aksayan taraflar oldu,  biz yurt dışından kömür ithalatımızı yaptık.

Ama bunlarda  da önemli fiyat artışları oldu. Yani 260 dolara aldığımız kömür bu sezon 650 dolar seviyesinde ciddi bir artış var. Dolardaki döviz artışında dikkate alacak olursak ne kadar yüksek bir maliyet ortaya çıktığı kendiliğinden anlaşılıyor. Onun yanında doğalgaz fiyatlarında ciddi bir artış oldu.

Yani artan maliyetler ve ek finansın karşılanması gerekiyor. Biz bu konuda ciddi bir tavır ortaya koyuyoruz. Gece gündüz bu işlerle kafa yoruyoruz. Bu güne kadar Allah’a şükür gerek fabrika işleyişinde gerekse çiftçilerimizin ihtiyaçlarının karşılanmasında hiçbir aksaklığa meydan verilmedi. Dünyada ekonomik ve finansal sorunların yaşandığı bir ortamda çiftçilerimize bu sorunları hissettirmeden yönetilmesi kolay değil  her baba yiğidin harcı da değil. Cenabı Allah çok şükür bizim emeklerimizin karşılığını veriyor. Çiftçilerimizi de mağdur etmeden çok güzel yönetiyoruz.

 

GEÇMİŞ YÖNETİMLE İLGİLİ KAYSERİ ÇİFTÇİSİNE  BİR MESAJINIZ OLACAK MI ?

Geçmiş yönetime söyleyecek bir sözüm yok. Çünkü Kayseri çiftçisi gereken sözü söyledi. Bundan sonra da  söyleyecek. Etraflarında gerçekten bir  çiftçi grubu  olmadığını görüyorum. 

a1-081.jpg

Kayseri Şeker’den nemalanmak isteyen para koparmak isteyenlerin  yalanla,  dolanla koşturduklarını görüyorum. Bunlar beyhude çabalar,  burası bir çiftçi kuruluşu,  üreten çiftçinin kuruluşu;  üreten çiftçi neyin ne olduğunu biliyor.  2011‘den önce çiftçilere haksızlıklar yapıldı mağdur edildi.

Başkalarına buraların imkanları peşkeş çekildi. Kayseri Şeker’in iflas ettirildiğini biliyorlar.  Onun için çiftçilerimiz gereken en güzeli cevabı vereceklerdir.

Onlar benim muhatabım değil.

Çünkü kendisini muhalif olarak gösteren şahıs Kayseri Pancar Kooperatifi’nin üyesi de değil. Sahte üyelikten atıldı kanunen üyeliğe dönmesi mümkün olmayan birisi herhalde bu işi muhalif olmayı  meslek haline getirdi. Buradan kendisine bir kazanç sağlıyor öyle anlaşılıyor.

Bir takım insanları da kendisine  inandırmaya çalışıyor ama çiftçilerimiz inanmıyorlar. Hiçbir zaman bize  örnek olamazlar. Bizim bir karakterimiz, bir duruşumuz, insanlığımız var.

Emanet anlayışında olan insanlarız. Çiftçinin emanetine sahip çıkıyoruz. Ağır bir yükün altındayız ve bunu biliyoruz. Bunun sorumluluğu ile hareket ediyoruz. Cenabı  Allah’ta bize bunun bereketini veriyor. 

 

Benim çiftçiye söyleyeceğim 31 Ağustos’ta yapılacak olan genel kurula gelecekler Kayseri Şeker Pancar Kooperatifi’nin  gücünü bütün Türkiye’ye daha önce gösterdikleri gibi en vakur en coşkulu, en heyecanlı en efendi şekilde gösterdikleri gibi tekrar Türkiye ye gösterecekler. Başarılı bir şekilde genel kurulumuz sona erecek.

Türkiye’de  31 pancar kooperatifi var mali genel kurullarını tamamlayan yaklaşık 25 pancar kooperatifi bulunuyor. En fazla katılım Konya da  olmuş. Bin 600 kişiye yakın. Diğer genel kurullar  50-100 kişi şeklinde yapılmış.

Kayseri Şeker Genel Kuruluna 10 bin kişi  bekliyorum çünkü Kayseri Şeker sektörün öncüsü lideri  olarak zirveye taşıdık. Burada önemli bir marka değeri ortaya çıktı.

Dolayısıyla bu ya çiftçi için kullanılacak yada beyhude çabalar içerinde olan insanların heveslerine kurban edilecek. Geçmişte  olduğu gibi borç batağına  sürüklenecek bir fabrikaya çiftçilerimizin müsaade edeceğini sanmıyorum.

Genel kurula katılarak gereken gövde gösterisini yapacağını biliyorum. Kendisine hizmet eden canı gönülden çalışan bu kadar ekonomik sıkıntıya rağmen alın terini veren yönetime destek olacağını düşünüyorum. İnşallah hepimiz için  tüm Türkiye'ye hayırlara vesile  olsun.

a4-045.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39