• BIST 5.031,98
  • Altın 1211.438
  • Dolar 19.0481
  • Euro 20.4952
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 16 °C

TÜRKİYE’ NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ, ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE KAYSERİ'DEKİ DURUMU

TÜRKİYE’ NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ, ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE KAYSERİ'DEKİ DURUMU
Grand Eras Hotel'de Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi yürütücülüğünde "Türkiye'nin Enerji Görünümü, Enerji Verimliliği ve Kayseri'deki Durum" konulu panel düzenlendi.
Grand Eras Hotel'de; Oturum Başkanlığını Makine Mühendisleri Odası Şube Eski Başkanı ve Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa İLBAŞ'ın yaptığı "Türkiye'nin Enerji Görünümü, Enerji Verimliliği ve Kayseri'deki Durum" konulu panel düzenlendi. Düzenlenen panele; Kayseri Vali Yardımcısı Haluk TUNÇSU başta olmak üzere, Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Sivil Toplum Kuruluşlarından Temsilciler, İş ve Enerji Dünyasının Kayseri’de önde gelen kuruluşları ve çok sayıda Makina Mühendisi katıldı.


Panele konuşmacı olarak, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Mustafa İLBAŞ, TTMD Genel Koordinatörü B. Hakkı BUYRUK, Çevre ve Çehircilik Bakanlığı Enerji Verimliliği Dairesi Başkanlığı yetkililerinden Dr. Burak Hozatlı, Erciyes Üniversitesi Enerji Dönüşümleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necdet ALTUNTOP ve Enerji Verimliliği Derneğinden Ahmet Seferoğlu katıldılar.

Panelistler ve Konuları;
Prof. Dr. Mustafa İLBAŞ - Oturum Başkanı

Prof. Dr. Mustafa İLBAŞ - Enerji-Politik Türkiye
B. Hakkı BUYRUK - Enerji Verimliliğinde Temel Kavramlar ve Enerji Verimliliğinin Önemi

Dr. Burak HOZATLI - Binalarde Enerji Verimliliği Yönetmeliği - BEP Yönetmeliği

Prof. Dr. Necdet ALTUNTOP - Enerji Verimliliği Platformu Çalışmaları

Ahmet SEFEROĞLU - Kayseri‘de Eneji Verimliği Uygulama Örnekleri

Şube Başkanı Mustafa ÖZKAN panelde Bir konuşma yaparak;
Sayın protokol, değerli konuklar, saygıdeğer basın mensupları “Türkiye’nin Enerji Görünümü, Enerji Verimliliği ve Kayseri’deki Durum” konulu panelimize hepiniz hoş geldiniz diyor, sizleri yönetim kurulum ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum.


Günümüzde enerji kullanımının çeşitli nedenlerle gittikçe artması, çevre kirliliği ve doğal kaynakların tüketilmesi gibi önemli çevre sorunlarına neden olmaktadır. Özellikle, yenilenemeyen enerji türlerinin, diğerlerine göre daha kirletici ve kaynaklarının sınırlı olması, bu sorunu önemli hale getirmektedir. Çevre kirlenmesi ile ilgili yapılan araştırmalar, en önemli kirletici kaynağının, fosil tabanlı enerjiler olduğunu ortaya koymaktadır. Buna rağmen; dünya enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamakta olan fosil yakıt rezervlerinin kullanım hızı sürekli artmaktadır. Özellikle kalkınmakta olan ülkelerin, fosil yakıt taleplerinde kesintisiz bir artış söz konusudur. Buna karşılık, fosil yakıt rezervlerinde paralel bir artış meydana gelmemektedir. Mevcut kullanım düzeylerinin sabit kalması durumunda bile, özellikle petrol rezervlerinin uzun olmayan bir süre içerisinde tükeneceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle enerji üretiminin yanında, üretilen enerjinin doğru bir şekilde kullanılması, yani enerji verimliliği, üretimde karşılaşılan problemlerin azalmasına yardımcı olacaktır.

Enerji verimliliği; enerjide arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılıktan kaynaklanan risklerin azaltılması, enerji maliyetlerinin sürdürülebilir kılınması, iklim değişikliği ile mücadelenin, etkinliğinin artırılması ve çevrenin korunması gibi, ulusal stratejik hedefleri içeren bir kavramdır.

Enerjide dışa bağımlı bir ülke konumunda olan ülkemizin, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete geçirmek ve enerjiyi üretiminden tüketimine her safhada verimli ve etkin kullanmak suretiyle, enerjide bir bağımsızlık mücadelesi vermesi gerekiyor.

Türkiye’de enerji verimliliğinin arttırılması için yaygın eğitim çalışmaları, bir çok yasal düzenleme, kamu ve finans sektörünün enerji verimliliği projelerine finansman sağlaması gibi konularda, son yıllarda önemli gelişmeler sağlanmış olmakla birlikte, hali hazırda bu imkanların, birlikte, etkin kullanımı, tam olarak gerçekleştirilememiş ve politikaların sonuçları henüz yeterince görülür hale gelememiştir. Bu nedenle enerji verimliliği politika ve çalışmalarının daha etkin olarak yönetilmesine ve toplumun her kesiminin bu çalışmalara daha fazla katılımcı olmasının sağlanmasına ihtiyaç vardır.

Bizlerde enerji konusunda 6 ulusal sempozyum düzenlemiş, donanımı ve bilgi birikimi yüksek bir sivil toplum kuruluşu olarak, gerek ülkemizin bu konudaki ihtiyacı, gerek bakanlığımızın çalışmalarının desteklenmesi ve gerekse bakanımızın şehrimizin bir milletvekili olmasının, kamuoyunun konuya olan ilgisini arttırmasından dolayı bu konuya sahip çıktık. Ve harekete geçerek üniversitelerimiz, belediyelerimiz, organize sanayimiz, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarımız ile birlikte bir enerji verimliliği platformu oluşturduk. Şehrimizde üretilen ve tüketilen enerjinin kaynaklara göre dağılımını tespit ederek, verimlilik durumu ortaya çıkaracak ve şehrimizle ilgili enerji verimliliği stratejileri ve hedeflerini içeren bir proje üretecek olan platformun yürütücülüğünü de çok kıymetli bir bilim adamı olan Erciyes Üniversitesi Enerji Dönüşümleri Araştırma Ve Uygulama Merkezi Müdürü değerli hocam Prof. Dr. Necdet ALTUNTOP üstlendiler. Kendilerine huzurunuzda teşekkür ediyorum. İnşallah Türkiye’ de ilk olarak bu çalışmayı şehrimiz için aralık sonuna kadar tamamlamayı planlamaktayız.

Değerli katılımcılar öncelikle ülkemizin çeşitli yerlerinden gelerek bugün bizlere bilgi ve birikimlerini aktaracak olan çok kıymetli panelistlerimize huzurunuzda şükranlarımı sunuyorum. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor, panelimizin verimli ve faydalı geçmesi dileklerimle sözlerimi burada noktalıyor, hepinize saygılar sunuyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39