AİLE ve Sosyal Hizmetler Kayseri İl Müdürü Arzu Çıngır, “358 koruyucu ailemizde 412 korunmaya muhtaç çocuğumuz hizmet almaktadır. Geçici koruyucu aile modelimiz de mevcut. Daha profesyonel olacak. 11 ilde pilot uygulaması yapıldı. Bu 30 ile çıktı. Bu illerden bir tanesi de Kayseri oldu. Kayseri için hazırlıklarımızı yaptık. Gelecek hafta startını vereceğiz” dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Arzu Çıngır, ‘Aile yılı’ etkinlikleri kapsamında kentte bir restoranda basın mensupları ile bir araya geldi. Aile yılı kapsamında tüm STK’lar ile bir araya gelmeyi amaçladıklarını belirten İl Müdürü Çıngır, “Ailenin güçlendirmesi noktasında bir araya geleceğiz. Bu noktada her ilde olduğu gibi Kayseri’de çok önemli bir başlangıç yapıyoruz. El birliği olmadığı sürece bu tür çalışmaların bir anlamı yok. Biz, çalışmalarımızı yapıyoruz. Ailenin güçlendirilmesi, varlığı, desteklenmesi ya da aile kurmaya teşvik. Çünkü, son dönemde gençlerimiz aile kurmaya imtina ediyor. Neler yapılabileceği konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Biz, bu anlamda da kendimizi tanıtmak istiyoruz” dedi.
‘EVLENEN ÇİFTLERE 150 BİN TL DESTEK KREDİSİ’
Aile yılı kapsamında verilen desteklere de vurgu yapan Arzu Çıngır, “Aile yılı ile birlikte doğum yardımımız var. Önceden 1 defaya mahsus olmak üzere 400 ya da 600 liraydı. Bu değişti. Şimdi, ilk çocuk içi bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin, 2 çocuk için her ay 6 yaşına kadar 1500, 3’üncü çocuk olduğu zaman da yine 6 yaşına kadar her ay 5 bin lira ebeveynlerin hesabına yatırıyoruz. Bununla birlikte evlenecek gençlerin desteklenmesi projesi kapsamında gençler nikah tarihleri aldıkları zaman bize geliyorlar ve öncelikle evlilik öncesi aile eğitim programımız var. Ne yapılacak, iletişim nasıl kurulacak, kriz nasıl yönetilecek? Çünkü, evliliğe başlamadan önce bunları da anlatmamız gerektiği noktasındaydık. Bu çiftler nikah tarihi alıp bize uğradıklarında 150 bin TL vadesiz kredi verilmektedir. Bu kredi 2 yıl ödemesiz, 2 yıl sonra da vadesiz olarak 150 bin lirayı gençler ödemeye başlıyor” ifadelerini kullandı.
‘2 BİN 468 KİŞİYE ŞİDDET EĞİTİMİ VERİLDİ’
Verilen eğitimlere dikkat çeken Çıngır, “Aile eğitimlerimiz kapsamında 4 bin 341 kişiye bağımlılıkla mücadele eğitimlerimiz verildi. Kadına yönelik şiddetle mücadelede ise 2 bin 468 kişiye eğitim verildi. Aslında biz bunu kadına yönelik şiddet olarak değil aileye yönelik şiddet olarak düşünüyoruz. Çünkü, ailenin tüm fertleri için geçerli olan bir yasa. Bu eğitimi de 2 bin 468 kişiye verdik. 358 koruyucu ailemizde 412 tane korunmaya muhtaç çocuğumuz hizmet almaktadır. Geçici koruyucu aile modelimiz de mevcut. Daha profesyonel olacak. 11 ilde pilot uygulaması yapıldı. Bu 30 ile çıktı. Bu illerden bir tanesi de Kayseri oldu. Kayseri için hazırlıklarımızı yaptık. Gelecek hafta startını vereceğiz. Profesyonel olarak koruyucu aile sistemine geçilecek. Profesyonel aileler olacak. Çocuklarımız onların yanında duracak. Sonra koruyucu aileye gittikleri ya da gidecekleri zaman oradan çocukları ve aileleri birleştireceğiz” diye konuştu. (