45 yaş üzeri bireylerde sık görülen glokom yani göz tansiyonunun, erken evrede herhangi bir belirti vermeden sinsice ilerlediğini belirtti.
Göz tansiyonunun sinsi, belirti vermeden ilerleyen ve geri dönüşü olmayan kalıcı körlüğe neden olan bir hastalık olduğunu kaydeden Özkırış; hastalığın erken dönemde yakalandığı zaman ilaç veya cerrahi tedavi yöntemleri ile etkili tedavi edilebildiğini belirterek; "Son çıkan ilaçlar hastalığın ilerlemesinin önüne geçebiliyor ve yüz güldürücü sonuçlar alınabiliyor. Glokomun kalıcı görme kayıplarına neden olmaması için yılda bir kez göz muayenesi yaptırılması büyük önem taşıyor. Hastalığın ilk belirtileri 40 yaş üzeri bireylerde görülür. Ortaya çıkma riski, ileri yaş hastalarda daha fazladır. En önemli risk faktörü, ailede glokom öyküsünün bulunmasıdır. Bunun dışında diyabet ve tansiyon hastalarında glokoma yakalanma riski fazladır. Ailesinde glokom hastası olanlar 6 ayda bir göz muayenesi yaptırmalıdır" dedi.
Göz Hastalıkları Uzmanı ve Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış; "40 yaşından sonra yılda bir kez rutin göz kontrolü yaptırılması önemlidir. Aile öyküsünde glokom gibi ciddi göz hastalığı olan kişiler ise 6 ayda bir göz muayenesi yaptırmalıdır. Glokom göz tansiyonu olarak bilinse de, sadece göz tansiyonun ölçülmesi tanı için yeterli olmamaktadır. Çünkü göz tansiyonun yüksek olmadığı glokom türleri de vardır. Göz arkası görme sinirindeki çukurluk ve incelme oranlarına dikkatli bakmak gerekir. Muayenede göz tansiyonu yüksek ölçüldüğünde gözün kornea denilen saydam tabakasının kalınlığına bakmak gerekir. Tanı için ayrıca periferik görme alanında daralmayı değerlendirmek için bilgisayarlı bir görme alanı testi ve OCT cihazı ile görme siniri analizi yapmak gerekmektedir. Mevcut tedaviler ile hastalığın ilerlemesi durdurulabiliyor. Glokomda, göz tansiyonun değerinin çok üst sınırlarda olmadığı durumlarda öncelikle ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Bu ilaçlarla göz tansiyonu normal sınırlara çekilmeye çalışılır. İlaç tedavisi sırasında hasta belli aralıklarla takip edilmektedir. Göz tansiyonun ilaç tedavisine rağmen düşmediği durumlarda ise cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir. Glokomun ilaçlı ya da cerrahi tüm tedavilerinde amacın, gözün mevcut durumunu korumak olduğu unutulmamalıdır. Hastalığın neden olduğu görme kayıplarının geri dönüşü olmadığı aklıda tutularak rutin göz muayeneleri asla ihmal edilmemelidir" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Abdullah Özkırış,40 yaş sonrasında göz tansiyonuna dikkat

Kayseri Doktor Öz Göz ve Cerrahi Lazer Merkezi Başhekimi, Göz Hastalıkları Uzmanı ve Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış,
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
Melikgazi’de KPSS'ye hazırlık kursu başlıyorGençlere planlı ve sınav odaklı bir hazırlık süreci sunan Melikgazi Belediyesi, kamu personeli olmak isteyenler için KPSS'ye hazırlık kursu başlatıyor.
SP’den üye artışı ve 2025 değerlendirmesiSaadet Partisi (SP) Kayseri İl Başkanı Erdal Altun, partisinin üye artışı rakamları ve 2025 yılı boyunca Kayseri gündemine ilişkin yürüttükleri çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Başkan Büyükkılıç: El ele gönül gölü Valimiz ile çalışacağızValimiz Sayın Gökmen Çiçek ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz.ÖNE ÇIKANLAR
1/20
- 16:15 - İŞTE HİZMET İŞTE BAŞKAN METİN
- 16:05 - Melikgazi’de KPSS'ye hazırlık kursu başlıyor
- 16:02 - SP’den üye artışı ve 2025 değerlendirmesi
- 16:00 - Kayserispor’da sezon hazırlıkları sürüyor
- 15:56 - Başkan Büyükkılıç: El ele gönül gölü Valimiz ile çalışacağız
- 15:53 - Kayseri Valisi Gökmen Çiçek görevine devam ediyor
- 15:05 - Develi eski Kaymakamı Murat Duru, Aksaray Valisi oldu
- 15:00 - Kayseri’de drift, ve makas atan sürücülere ceza
- 14:58 - Okul Sporları Genç Kızlar Futsal İl Birinciliği müsabakaları tamamlandı
- 14:56 - Basketbol U12 erkeklerde 2. hafta sona erdi
- 14:53 - Kayserili isim Trabzon Valisi oldu
- 14:50 - Kocasinan’da 8 tarihi eser yenilendi
- 14:48 - Kayseri'de 17 yıl 8 ay hapisle aranan hükümlü yakalandı
- 14:43 - VAKIF ARAZİLERİNDEKİ YÜZDE 35'LİK KİRA ARTIŞINA TEPKİ
- 14:38 - Başkan Mustafa Alan: 2025’te esnafımıza 634 milyon TL kredi sağladık
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0000 000 00 00
Tel : 0000 000 00 00



























